Kako smo poskrbeli, da lahko INFORMATIKA energetskim podjetjem zagotavlja sodobno in brezhibno poslovanje?

INFORMATIKA je prešla dolgo pot od IT oddelka v distribuciji električne energije v državni lasti do polnopravnega podjetja, ki podpira distribucijo energije po vsej Sloveniji. Podjetje za tehnološke rešitve podpira obračunske procese vseh slovenskih distributerjev energije, skrbi za življenjski cikel in potrebe upravljanja podjetij ter omogoča odjemalcem spremljanje njihove porabe energije v realnem času. Iz svoje baze v Mariboru upravljajo tudi slovensko platformo za izmenjavo podatkov o električni energiji med dobavitelji in distributerji.

Po več kot 50 letih dela izključno z distributerji energije je INFORMATIKA nedavno razširila svoje storitve na več strank, predvsem na veleprodajne dobavitelje električne energije. Svoje rešitve pa širi na Big Data analitiko in umetno inteligenco. »To nam pomaga, da elektroenergetskim podjetjem in njihovim odjemalcem ponudimo nekaj več,« pravi Bojan Trafela, vodja oddelka za podporo IT sistemu v podjetju INFORMATIKA.

 

Uradno študijo primere, predstavljeno na globalni ravni, si lahko preberete TUKAJ ali s klikom na spodnjo povezavo:

Zagotavljanje boljše vrednosti

Za širitev svojega trga in storitev je INFORMATIKA povečala svojo računalniško zmogljivost za razvoj novih aplikacij. Številne od teh aplikacij izboljšujejo izkušnjo zaračunavanja energije s personalizacijo, ki INFORMATIKI omogoča boljšo podporo energetskim podjetjem in njihovim odjemalcem.

»Večja računalniška zmogljivost nam je omogočila, da smo se lahko bolj osredotočili na razvoj novih aplikacij za izpolnjevanje potreb naših strank in na izboljšanje storitev, ki jih uporabljajo. Vse z namenom boljše uporabniške izkušnje,« pravi Trafela.

Porabniki energije po vsej Sloveniji lahko s pomočjo aplikacij INFORMATIKE v realnem času spremljajo svojo porabo električne energije, kar jim lahko pomaga pri boljšem upravljanju porabe in iskanju načinov za varčevanje z energijo. Informatika zagotavlja, da digitalne platforme elektroenergetskih podjetij delujejo s čim manj izpadov in da imajo zaposleni nemoten dostop do sistemov za upravljanje obračunavanja in podatkov v vseh operacijah storitev za stranke.


Zagotavljanje novih storitev in aplikacij

Čeprav je bila obstoječa infrastruktura strojne opreme v INFORMATIKI še vedno uporabna, ni več izpolnjevala poslovnih zahtev podjetja in raznolikih delovnih obremenitev, ki vključujejo vrsto baz podatkov in aplikacij.

»Ker imamo nove aplikacije, ki zahtevajo več računalniške moči in več pomnilnika, smo potrebovali nove rešitve za podporo večjim razmerjem virtualizacije,« razlaga Boban Veljanoski, sistemski inženir v INFORMATIKI. »Namesto več strežnikov smo želeli zmogljivejše, da bi lahko prihranili pri stroških licenc za virtualizacijo, varnostno kopiranje in tako naprej.«

Številne stranke INFORMATIKE so odvisne od njihovih aplikacij, zlasti platform za načrtovanje virov podjetja (ERP) za upravljanje porabe energije, obračunavanja in splošnih odnosov s strankami. »Če naši sistemi ne delujejo, ti zaposleni pri naših strankah ne morejo opravljati svojega dela,« pojasni Trafela.

In s povečanimi zahtevami po zmogljivosti je upravljanje infrastrukture podjetja postajalo vse bolj zamudno. Samo zagotavljanje novega omrežja bi trajalo pol dneva. »Smo majhna ekipa in moramo pokriti veliko področij in nalog, ki so lahko obremenjujoči,« pravi Veljanoski. Njegovo ekipo sestavlja 12 članov, vključno s štirimi sistemskimi inženirji, ki skrbijo za IT infrastrukturo podjetja.

 

Pospešitev virtualizacije

V Informatiki so svojo infrastrukturo nadgradili s podporo HPE Pointnext Services in partnerskega podjetja HC Center. To jim je dalo potreben pospešek na področju virtualizacije strojne opreme in pomagalo zmanjšati izpade na digitalnih platformah elektroenergetskih podjetij. V Informatiki pričakujejo, da bodo v naslednjih nekaj mesecih iz trenutnih 80 % dosegli 100-odstotno virtualizacijo infrastrukture.

»Vse naše ekipe so prepoznale prednosti zmanjšane kompleksnosti naše strojne infrastrukture,« pravi Trafela. »Če bi pred tremi leti pogledali naš podatkovni center, bi videli veliko strežnikov in centralnih računalnikov (mainframe). Danes je skoraj prazen, z le enim ali dvema rack strežnikoma. Tako imamo zdaj manj strojne opreme in več računalniške moči.«

Posledično je upravljanje podatkovnega centra postalo veliko lažje. »Zdaj potrebujemo le približno 50 % naše ekipe, da opravi enako delo vzdrževanja podatkovnega centra,« pravi Trafela.

 

Povečanje učinkovitosti in produktivnosti

Nova infrastruktura podjetja INFORMATIKA je sestavljena iz osmih računalniških modulov HPE Synergy 480 Gen10 in dveh okvirjev za strežniške rezine HPE Synergy 12000. Rešitev omogoča hiter razvoj novih aplikacij, ki pomagajo izboljšati zagotavljanje storitev med energetskimi podjetji.

»Količina virov nas ne skrbi več, saj lahko svojim razvijalcem zagotovimo toliko zmogljivosti kot je potrebujejo za izvajanje testov,« pravi Veljanoski. Prej je morala njegova ekipa skrbno uravnotežiti računalniško moč, ki jo je dodeljevala razvijalcem programov, z drugimi zahtevami, da so zagotovili zmogljivost, ki so jo potrebovali.

»Imamo vrhunsko zmogljivost in veliko večjo prepustnost podatkov,« dodaja Veljanoski. »Prav tako imajo naši novi procesorji več jeder kot tradicionalni, ki jih poznamo. Z drugimi besedami, imamo zanesljiv sistem, ki nam pomaga dobro opravljati svoje delo.«

Poleg tega, da zahteva manj vzdrževanja, je nova platforma zmanjšala tudi čas, ki ga ekipa Veljanoskega in Trafele porabi za upravljanje.

»V preteklosti smo potrebovali pol dneva, da smo zagotovili novo omrežje, zdaj pa lahko to storimo v le nekaj minutah,« pravi Veljanoski. »Prav tako lahko s HPE OneView in HPE Synergy Composer-jem hitreje in lažje identificiramo in odpravimo težave naših strežnikov. Popravki in nadgradnje strežnikov so nam prej vzeli nekaj dni, zdaj pa je to mogoče storiti v nekaj minutah.

HPE OneView je programska oprema za upravljanje, vgrajena v HPE Synergy, medtem ko HPE Synergy Composer služi kot centralna enota za upravljanje HPE Synergy sistemov in njihovo vzdrževanje.
»Te stvari so za nas pomembne, ker smo majhna ekipa,« pravi Veljanoski.

 

Osredotočanje na naloge z visokim vplivom

»Zelo smo veseli tega,« dodaja Veljanoski. »Zdaj se lahko osredotočimo na bolj kritične dele naših delovnih obveznosti, ker nam ni treba skrbeti, ali bodo naši sistemi delovali ali ne, in koristiti svojega časa za odpravljanje težav.«

Z več kot dovolj računalniškimi viri lahko zdaj INFORMATIKA zagotavlja bolj prilagodljivo zagotavljanje storitev. »Mislim, da nam lahko naše dodatne zmogljivosti pomagajo pri zagotavljanju  IT virov za stranke v še naprednejši obliki storitve«.