IT infrastruktura: Izbira pravilnega strežnika je za podjetje lahko odločilna

HC CENTER - izbira pravilnega strežnika za podjetje

Z  razvojem in rastjo organizacije se slej kot prej pojavi potreba po nadgradnji IT infrastrukture. Tovrstna tehnologija predstavlja temeljni kamen poslovanja, saj poskrbi, da poteka prenos informacij veliko hitreje in varneje. Prav zato je izbira pravilnega strežnika lahko odločilna za nadalnje delovanje podjetja.

Najpogostejši izzivi, s katerimi se organizacije v začetnih fazah soočajo, so:

 • gostovanje e-pošte,
 • upravljanje in shranjevanje dokumentov,
 • zagotavljanje rešitev za virtualna namizja zaposlenih,
 • varnostno kopiranje in arhiviranje podatkov,
 • zagotavljanje zanesljivega gostovanja poslovnih aplikacij (CRM, računovodski programi, upravljanje kadrov, programska oprema za načrtovanje in sodelovanje …),
 • zagotavljanje varnosti IT infrastrukture in odpornost informacijskih sistemov proti kibernetskim napadom.

Lastna infrastruktura ali oblačne storitve?

Pri vsaki organizaciji, ki se sooča z tovrstnimi izzivi, je treba najprej narediti podroben pregled in identifikacijo poslovnih potreb. To nam služi kot pomoč pri prvi odločitvi: vložiti v lastno  IT infrastrukturo, najeti storitve v oblaku ali uporabiti kar oboje? Obe možnosti imata svoje prednosti, a bomo zaradi narave članka v nadaljevanju podrobneje opisali prednosti lastne infrastrukture. Če vas zanima več o naših oblačnih rešitvah, pa vas vabimo, da si (tukaj) preberete več.

Za lastno IT infrastrukturo se običajno odločijo podjetja, ki potrebujejo:

 • popoln nadzor nad IT infrastrukturo,
 • hranjenje podatkov in poganjanje poslovnih aplikacij na znani (geografski) lokaciji,
 • hitrejše uvajanje sprememb.

Kljub naštetim prednostim, ima lastna infrastruktura tudi nekatere pomanjkljivosti:

 • visoki investicijski stroški za nakup in nadgradnje,
 • prinaša stroške in povečuje čas, potreben za upravljanje in posodobitve IT infrastrukture,
 • obremenitve pri varnem hranjenju podatkov,
 • stroški, povezani z zagotavljanjem ustreznega fizičnega prostora za IT infrastrukturo,
 • zagotavljanje regulatornih zahtev.

Kaj pa pri podjetjih, ki so veliko večja in imajo zaradi svoje narave dela IT okolja razdeljena na več enot in lokacij?

Za take vrste podjetij in organizacij pa je svetovni inovator na področju najbolj varne strežniške infrastrukture Hewlett Packard Enterprise razvil dva različna infrastrukturna sistema, ki rešujeta tovrstne izzive in omogočata izgradnjo zanesljive, varne ter zmogljive IT infrastrukture, s katero boste lažje dosegali poslovne cilje.

Novodobna rešitev HPE Synergy:

HPE Synergy sistem združuje strežniško infrastrukturo in omrežne povezave strežnikov v celovito enoto (ali enote), ki jo upravljamo iz enega mesta preko vgrajenega HPE OneView orodja (več o tem) za avtomatizacijo IT operacij ter pomočjo umetne inteligence HPE InfoSight (več o tem) za optimizacijo sistema in preprečevanje ter hitro reševanje težav. Velika prednost je, da ponuja preprosto dodajanje ločenih strežnikov v celovito infrastrukturo z manjšo zasedenostjo prostora podatkovnega centra. To v praksi pomeni, da brez težav, z veliko manjšimi stroški in ogromnim prihrankom pri času, prilagajamo celotno infrastrukturo, tako fizično kot virtualno.

Kaj to pomeni v praksi?

Po povprečno izračunanih rezultatih to pomeni do 22 % zmanjšanje stroškov pri nakupu IT infrastrukture in do 35 % zmanjšanje stroškov in časa pri vzdrževanju IT sistemov.

Primer uporabe HPE Synergy rešitve: INFORMATIKA d. o. o.

Kot odličen primer izpostavljamo podjetje INFORMATIKA d. o. o.. V podjetju smo nedavno rešili težave s preobremenjenostjo strežnikov, ki so njim in njihovim strankam onemogočali brezhibno poslovanje.

»Ker imamo nove aplikacije, ki zahtevajo več računalniške moči in več pomnilnika, smo potrebovali nove rešitve za podporo večjim razmerjem virtualizacije,« razlaga Boban Veljanoski, sistemski inženir v INFORMATIKI. »Namesto več strežnikov smo želeli zmogljivejše, da bi lahko prihranili pri stroških licenc za virtualizacijo, varnostno kopiranje in tako naprej.«

Nova infrastruktura podjetja INFORMATIKA je sestavljena iz osmih računalniških modulov HPE Synergy 480 Gen10 in dveh okvirjev za strežniške rezine HPE Synergy 12000. Rešitev jim omogoča hiter razvoj novih aplikacij, ki pomagajo izboljšati zagotavljanje storitev med energetskimi podjetji.

»Količina virov nas ne skrbi več, saj lahko svojim razvijalcem zagotovimo toliko zmogljivosti kot je potrebujejo za izvajanje testov,« pravi Veljanoski. Prej je morala njegova ekipa skrbno uravnotežiti računalniško moč, ki jo je dodeljevala razvijalcem programov z drugimi zahtevami, da so zagotovili zmogljivost, ki so jo potrebovali.

S HPE Synergy so pri podjetju INFORMATIKA ogromno prihranili tudi pri času za upravljanje in prilagajanje infrastrukture poslovnim potrebam. »V preteklosti smo potrebovali pol dneva, da smo zagotovili novo omrežje, zdaj pa lahko to storimo v le nekaj minutah,« pojasnjuje Veljanoski. »Prav tako lahko s HPE OneView in HPE Synergy Composer-jem hitreje in lažje identificiramo ter odpravimo težave naših strežnikov. Popravki in nadgradnje strežnikov so nam prej vzeli nekaj dni, zdaj pa je to mogoče storiti v nekaj minutah. Zdaj se lahko osredotočimo na bolj kritične dele naših delovnih obveznosti, ker nam ni treba skrbeti, ali bodo naši sistemi delovali ali ne, in koristiti svojega časa za odpravljanje težav.«

HC CENTER - izbira pravilnega strežnika za podjetje

A obstaja tudi drugačna rešitev – HPE SimpliVity:

HPE SimpliVity gre pri poenostavitvi IT infrastrukture še korak dlje. Sistem je osredotočen na fleksibilnosti, preprostost upravljanja virtualne infrastrukture, učinkovitost shrambe podatkov in varnostnega kopiranja ter majhne porabe fizičnega prostora.

HPE SimpliVity je »all-in-one« sistem za virtualna okolja, ki temelji na najbolj varnih industrijsko standardnih strežnikih na svetu HPE ProLiant. Gre za t. i. hiperkonvergentno infrastrukturo (HCI), ki v enoten sistem, ki ga izjemno preprosto v celoti upravljamo z enega mesta,  združuje vse segmente IT infrastrukture. S HPE SimpliVity sistemom je virtualno okolje, ki ga lahko sestavljata že samo dve enoti, zanesljivo, odzivno in ustrezno varovano s sodobnim ter učinkovitim načinom hranjenja podatkov. Ne glede na to, kje se enote sistema geografsko nahajajo. S HPE InfoSight je upravljanje, optimizacija sistema in preprečevanje težav še preprostejše. HPE SimpliVity obljublja:

 • izjemno učinkovitost pri hranjenju podatkov. HPE SimpliVity z vključenim varovanjem in varnostnim hranjenjem virtualnega okolja prinaša do 90 % prihranka kapacitet v primerjavi s tradicionalnimi pristopi (HPE HyperEfficient Guarantee).
 • lokalne varnostne kopije in obnovo virtualnega strežnika velikosti 1 TB v manj kot 60 sekundah (HPE HyperProtected Guarantee).
 • popoln in izjemno enostaven nadzor fizičnega in virtualnega okolja z nekaj kliki (HPE HyperSimple Guarantee).
 • preprosto upravljanje večjega števila virtualnih strežnikov in politik varnostnega kopiranje na vseh lokacijah (HPE HyperManageable Guaratnee).
 • visoko zanesljivo in dostopno IT infrastrukturo, saj sistem omogoča dodajanje in zamenjavo HPE SimpliVity enot brez prekinitev (HPE HyperAvailable Guarantee).

Primer uporabe HPE SimpliVity rešitve: Naš interni HC CLOUD

HPE SimpliVity uporabljamo v našem HC CLOUD-u, s katerim svojim strankam ponujamo najem lastnega virtualnega strežniškega okolja in varnostnega kopiranja podatkov. Zaradi napredne tehnologije, ki nam jo HPE SimpliVity ponuja, lahko brez večjih naporov ustvarjamo zanesljiva, varna in učinkovita virtualna IT okolja, ki so popolnoma prilagojena našim strankam.

Poleg fleksibilnosti in velikim prihrankom fizičnega prostora v podatkovnem centru smo se za tovrstno infrastrukturno rešitev odločili tudi zaradi učinkovitosti shrambe podatkov, saj nam omogoča razmerje 10:1 pri velikosti med shranjevanjem in varnostim kopiranjem podatkov. To pa so za današnji čas res presenetljivi rezultati. Celovit sistem je sestavljen iz enot, ki so razporejene po geografsko ločenih podatkovnih centrih v Sloveniji, s fizično ločenimi omrežnimi povezavami različnih ponudnikov, s čimer zagotavljamo našim strankam izjemno visoko stopnjo varovanja in dostopnosti do njihovega virtualnega okolja, poslovnih podatkov in aplikacij.

Pomembno je, da poslovne zahteve in cilje pravočasno zaznamo. To nam omogoča, da začnemo s partnerjem, ki ima široko znanje in izkušnje s področja različnih informacijskih sistemov in IT infrastrukture, načrtovati ter pripravljati IT infrastrukturne rešitve še pred pojavom težav.

Vas zanima več? Pišite nam na prodaja@hc-center.com in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč!

Partnerski_logo_HPE_Silver_Solution_Provider