Kdaj se v podjetju odločiti za najem IT storitev

Kdaj se v podjetju odločiti za najem IT storitev in katere možnosti najema IT storitev so na voljo?

Odločitev za najem IT storitev je strateška poteza, ki lahko podjetju prinese številne prednosti. V današnjem digitalno usmerjenem svetu je IT infrastruktura ključnega pomena za uspešno poslovanje, vendar pa lahko vzdrževanje in nadgradnja IT sistemov zahtevata znatne vire in strokovno znanje.

Tukaj je nekaj situacij, v katerih bi podjetje lahko razmislilo o najemu IT storitev:

 1. Pomanjkanje notranjih virov

  Mala in srednje velika podjetja pogosto nimajo dovolj virov za vzdrževanje celotne IT infrastrukture. Najem IT storitev omogoča dostop do strokovnjakov brez potrebe po zaposlovanju in usposabljanju notranjih kadrov.

 2. Hitro rastoče podjetje

  Podjetja, ki hitro rastejo, potrebujejo prilagodljive IT rešitve, ki lahko sledijo njihovi rasti. Najem IT storitev omogoča hitro prilagoditev potrebam podjetja brez velikih začetnih investicij.

 3. Osredotočanje na osnovno dejavnost

  Podjetja, ki se želijo osredotočiti na svojo osnovno dejavnost, lahko zunanje izvajanje IT storitev omogoči, da se posvetijo svojim ključnim poslovnim ciljem, medtem ko za IT skrbijo strokovnjaki.

 4. Potrebna napredna strokovna znanja

  IT področje se hitro spreminja in napreduje. Podjetja, ki nimajo notranjih strokovnjakov za specifične tehnologije ali varnostne rešitve, lahko najemajo IT storitve, da zagotovijo najnovejše in najboljše rešitve.

 5. Nadzor nad stroški

  Najem IT storitev lahko pomaga podjetjem bolje nadzorovati in predvideti stroške. Namesto velikih začetnih investicij in nepredvidljivih stroškov vzdrževanja, se podjetja soočajo z rednimi in predvidljivimi mesečnimi stroški.

 6. Varnostno kopiranje podatkov na drugo lokacijo

  Najem prostora s ustrezno programsko opremo za varnostno kopiranje podatkov na drugo lokacijo. Upoštevajte dobre prakse in učite se iz napak drugih. Ne ogrozite vaše organizacije z možnostjo izgube poslovno kritičnih podatkov, saj smo danes odvisni od informacij, brez katerih je nemogoče opravljati vsakodnevne poslovne aktivnosti.

 7. Zakonska skladnost

  Podjetja, zlasti tista, ki delujejo v reguliranih industrijah ali imajo opravka s občutljivimi podatki, morajo upoštevati številne zakonske in regulativne zahteve glede varstva podatkov. Najem infrastrukture v oblaku omogoča podjetjem, da se osredotočijo na njihove ključne poslovne funkcije, medtem ko zagotavljajo, da so njihove IT storitve in podatki skladni z zakonodajo.

Najem IT storitev

Možnosti najema IT storitev

Obstaja več različnih modelov najema IT storitev, ki podjetjem omogočajo izbiro tistega, ki najbolj ustreza njihovim potrebam:

 1. Outsourcing IT storitev

  Podjetja najamejo zunanje izvajalce za izvajanje celotnega ali dela IT funkcij. To lahko vključuje vzdrževanje strojne opreme, programske opreme, varnostne storitve, podporo uporabnikom in drugo.

 2. Upravljane storitve (Managed Services)

  Gre za dolgoročno sodelovanje, pri katerem ponudnik storitev prevzame odgovornost za upravljanje in vzdrževanje IT infrastrukture. Ponudnik storitev proaktivno spremlja in vzdržuje sisteme ter zagotavlja tehnično podporo.

 3. Najem programske opreme (Software as a Service – SaaS)

  Podjetja plačujejo mesečno ali letno naročnino za uporabo programske opreme, ki je gostovana na oddaljenih strežnikih. To odpravlja potrebo po lokalni namestitvi in vzdrževanju programske opreme.

 4. Najem strojne opreme (Hardware as a Service – HaaS)

  Podjetja najamejo strojno opremo, kot so strežniki, računalniki in omrežna oprema, namesto da bi jih kupila. Ponudnik storitev običajno poskrbi tudi za vzdrževanje in nadgradnje strojne opreme.

 5. Najem IT-infrastrukture v oblaku (Infrastructure / Platforma as a Service – Iaas/PaaS)

  Gre za celovite rešitve, prilagojene organizacijam, ki zagotavljajo povezljivost in mobilnost podjetja. Izbirate lahko med najemom celotne ali delne strežniške infrastrukture, ponudnik poskrbi za celotno licenčno skladnost ter napredne in hitre povezave vašega podjetja z najetim IT-okoljem v privatnem ali javnem oblaku.

 6. Varnostno kopiranje podatkov v oblak (Backup as a Service – BaaS)

  Zagotovite si najem storitev samodejnega varnostnega kopiranja na drugo lokacijo v oblak, s primernimi programski orodji, kjer so podatki varno šifrirani z visokimi varnostnimi metodami in vpeljanim ISO 27001 standard za upravljanje varnosti informacij.

 7. IT svetovanje in podpora

  Podjetja najamejo IT strokovnjake za svetovanje pri določenih projektih, implementaciji novih tehnologij ali reševanju specifičnih težav.

Odločitev za najem IT storitev je lahko strateška prednost za podjetja vseh velikosti. Omogoča dostop do najnovejših tehnologij, zmanjšuje stroške in omogoča podjetjem, da se osredotočijo na svojo osnovno dejavnost. Pomembno je, da podjetje natančno oceni svoje potrebe in izbere ustrezen model najema IT storitev, ki bo najbolj ustrezal njihovim poslovnim ciljem in zahtevam.

V podjetju HC Center vam nudimo celoten nabor možnosti najema IT storitev. Si z gornjimi krajšavami še vedno belite glavo? 🙂 Brez skrbi, pokličite nas na 01 5862 450 oziroma pišite na elektronski naslov prodaja@hc-center.com. Z veseljem vam bomo pomagali odgovoriti na vsa vaša vprašanja.