Oblačna (Cloud) ali lastniška (On-Premise) IT-infrastruktura?

Preprosto povedano, razlika med lokalno, oziroma lastniško IT infrastrukturo in oblačno, je v lokaciji. Lastniška je nameščena na lokaciji podjetja, deluje na lastni strojni infrastrukturi podjetja ter gostuje lokalno, medtem ko je oblačna shranjena in upravljana na strežnikih ponudnika ter je dostopna prek spletnega brskalnika ali drugega vmesnika.

 

Glavne razlike med oblačno in lastniško storitvijo

 

Namestitev

Oblačna: medtem ko obstajajo različne oblike računalništva v oblaku, kot so javni, zasebni in hibridni oblak,  so IT zmogljivosti vedno gostovane na lokaciji ponudnika storitev. Podjetja dostopajo do teh virov preko interneta in jih uporabljajo kadarkoli. Vzpostavitev novega okolja je hitra in ni odvisna od zunanjih dejavnikov, kot npr. dolgi dobavni roki pri nakupu opreme.
Lastniška: v lokalnem okolju so viri razporejeni znotraj infrastrukture IT podjetja. Podjetje je odgovorno za vzdrževanje rešitve in vseh z njo povezanih procesov. Za namestitev lokalne infrastrukture potrebuje podjetje izkušene interne IT strokovnjake, ali pa mora najeti storitve zunanjih izvajalcev.

 

Strežniška soba

Strošek

Oblačna: podjetja, ki se odločijo za oblačni model, plačajo le za strojno in programsko opremo, ki jo uporabljajo in brez ostalih stroškov vzdrževanja, cena pa se povečuje ali zmanjšuje glede na količino koriščenja kapacitet.
Lastniška: podjetja, ki se odločijo za lastniško programsko opremo, so odgovorna za stalne stroške strojne in programske opreme, porabe energije, ureditev IT prostora itd. Ti stroški se lahko spreminjajo in so odvisni od zunanjih dejavnikov (cena električne energije, cena programske opreme, …)

 

Nadzor

Oblačna: V oblačnem okolju je vprašanje lastništva podatkov tisto, s katerim se spopadajo številna podjetja – in tudi proizvajalci IT opreme. Prednost predstavljajo podjetja, ki imajo podatkovni center v Sloveniji. Med njimi smo tudi podjetje HC Center z lastnim oblakom pod imenom HC Cloud. Okolje se nahaja na dveh geografsko ločenih podatkovnih centrih v Sloveniji, storitve pa se izvajajo skladno s standardom ISO 27001. Vse ključne komponente infrastrukture so podvojene, tako da lahko v primeru okvare delujoča komponenta samodejno prevzem delovanje okvarjenega dela. Od leta 2023 za HC Cloud infrastrukturo spremlja, nadzoruje kot tudi zagotavlja najvišjo tehnično podporo HPE Selectium s svojo storitvijo HPE GreenLake.
Lastniška: v lastniškem okolju podjetja samostojno skrbijo za vse svoje podatke in imajo popoln nadzor nad tem, kaj se z njimi dogaja. Podjetja v strogo reguliranih panogah in dodatnimi pomisleki glede zasebnosti, bodo zaradi tega bolj nagnjena k zadržanosti pri prehodu v oblak.

 

HC Cloud

Varnost

Oblačna: varnostni pomisleki ostajajo glavna ovira pri uvajanju računalništva v oblaku. V preteklosti je bilo objavljenih več vdorov v ponudnike oblačnih storitev. Varnostne grožnje so resnične – od kraj osebnih podatkov zaposlenih, kot so prijavni podatki, do kraje in izgube intelektualne lastnine. Predlagamo najem oblačnega okolja pri kredibilnem ponudniku, ki ima zagotovljeno varnost in deluje skladno s standardom za upravljanje informacijske varnosti ISO 27001.
Lastniška: podjetja, ki imajo posebej občutljive podatke, kot so vladne in bančne institucije, morajo imeti določeno raven varnosti in zasebnosti, ki jo zagotavlja lastniško okolje. Kljub “zagotovljeni” varnosti oblačne tehnologije, je varnost podatkov še vedno glavna skrb mnogih organizacij, zato je lastniška infrastruktura s stališča varnosti, kljub ceni in nekaterim pomanjkljivostim, za nekatere bolj smiselna izbira.

 

Skladnost

Oblačna: podjetja, ki se odločijo za model IT infrastrukture v oblaku, morajo opraviti skrbno analizo in zagotoviti, da njihov zunanji ponudnik ponuja rešitve v skladu z zakonodajo in je skladen z vsemi različnimi regulativnimi področji v svoji panogi. Občutljivi podatki morajo biti zavarovani, stranke, partnerji in zaposleni pa morajo imeti zagotovljeno zasebnost.
Lastniška: številna podjetja v današnjem času delujejo pod neko obliko regulativnega nadzora, ne glede na panogo. Za podjetja, za katera veljajo takšni predpisi, je nujno, da ostanejo skladna in vedno vedo, kje so njihovi podatki.

 

Ne glede na to, katera oblika IT infrastrukture vas zanima, vam lahko v HC Centru z veseljem svetujemo pri nakupu ali najemu. Kontaktirajte nas na 01 5862 450 ali nam pišite na e-naslov prodaja@hc-center.com in skupaj bomo našli pravo rešitev prilagojeno vašim potrebam.