OPOZORILO: LAŽNI KLICI MICROSOFTOVE PODPORE

Slika 1

V zadnjem času je nekaj naših zaposlenih na mobilno in stacionarno telefonsko številko prejelo sumljive klice iz tujine, domnevno s strani Microsoftove tehnične pomoči. Kličejo  z namenom odprave napake na vašem računalniku, ki naj bi bila posledica okužbe, v resnici pa želijo le dostop do vašega bančnega računa.

Pozor, klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti poslužujejo različnih pristopov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne.

Kako poteka prevara?

  1. Od vas zahtevajo, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows in sicer res prikazujejo napake, a te praviloma ne vplivajo na delovanje računalnika. Prepričati vas željo, da so te napake posledica okužb vašega računalnika.
  2. Naročijo vam, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere bi naj prenesli program za daljinsko pomoč, ki prevarantom omogoča popoln nadzor nad vašim računalnikom.
  3. Ko prejmejo nadzor, vam prikažejo druge znake okužbe ali pa celo namerno poškodujejo sistem. Na koncu od vas zahtevajo osebne in bančne podatke, ki bi jih uporabili za nakup programske opreme, s katero bi težave odpravili.
  4. Če tega ne želite storiti, lahko izbrišejo posamezne datoteke in računalnik zablokira na način, da spremeni geslo za prijavo. Če podatke posredujete, težav seveda ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar, vaš računalnik pa bo potrebno popraviti.

 

Kako prepoznamo prevaro?

  • Microsoftova tehnična pomoč ne kliče uporabnikov, če sami ne javijo napake, oz. zahtevajo pomoči (vložijo support ticket).
  • Microsoftovi strokovnjaki od vas nikoli ne zahtevajo bančnih podatkov.

 

Na tem mestu bi vas želeli opozoriti, da v primeru, da tudi sami prejmete takšen klic, prevarantu ne nasedete in nemudoma odložite slušalko. Prav tako ne dovolite oddaljenega dostopa nepooblaščeni osebi in jim ne zaupajte svojih podatkov.

Vir: https://www.varninainternetu.si/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/