Ste vedeli, da se večina hekerskih napadov vrši preko elektronske pošte?

Vsakodnevno smo priča vdorom hekerjev v sisteme podjetij in posameznikov, pri čemer so tarče pogosto celo najbolj zaščitene entitete. Kljub nenehnemu povečevanju ozaveščenosti o varnosti ter vlaganjem v tehnološke rešitve, se hekerji ves čas prilagajajo in izpopolnjujejo svoje napadalne strategije. Ključnega pomena so hitre reakcije in zmanjšanje vpliva človeškega faktorja. 

Varnost v informacijski tehnologiji sestavlja množica členov: strojna oprema računalnika, operacijski sistem, požarni zid, protivirusni program in na koncu tudi uporabnik tehnologije. V praksi se izkaže, da je najšibkejši člen v tej verigi ravno človek, česar se dobro zavedajo tudi napadalci, ki izkoriščajo nepazljivost in nepoučenost zaposlenih v podjetju. 

Moramo se zavedati, da je elektronska pošta prva bojna črta v zlonamernih napadih. Gre za vhodno točko, preko katere hekerji nastavijo svoje pasti in čakajo na primeren ulov –  to so naši osebni podatki ali podatki podjetja.  

Osnovno filtriranje elektronske pošte ni več dovolj, saj so napadalci postali precej iznajdljivi in svoje pasti spretno zapakirajo in jih oblikujejo tako, da na prvi pogled ne izstopajo kot sumljiva sporočila. Klasični filtrni mehanizmi tovrstnih pasti ne prepoznajo. Za ustrezno zaščito moramo pred elektronski nabiralnik postaviti vrhunskega psa čuvaja, ki pozna in opazuje naše dogajanje. 

V tem kontekstu izstopajo produkti Vade, ki so usmerjeni v zaznavanje različnih tipov zlonamernih elektronskih sporočil, med takšne tipe spadajo: 

  • Zaznavanje različnih tipov SPAM sporočil – nezaželene elektronske pošte. 
  • Zaznavanje splošnih PHISHING sporočil – ribarjenje je ena izmed najbolj razširjenih oblik hekerskih napadov. Napadalci pošiljajo lažna sporočila, ki poskušajo zvabiti prejemnike, da razkrijejo svoje gesla, osebne podatke ali druge občutljive informacije. 
  • Zaznavanje usmerjenih SPEAR PHISHING sporočil – gre za bolj ciljano obliko ribarjenja, pri kateri napadalci prilagodijo sporočila za določene posameznike ali organizacije, kar povečuje možnosti za uspeh 
  • Zaznavanje sporočil prevare – SCAM sporočila, v zadnjem času so še posebej pogoste CEO prevare ter poslovni napadi. 
  • Zaznavanje različnih sporočil z nevarnimi priponkami, ti. MALWARE sporočila. Hekerji priložijo zlonamerno programsko opremo ali povezave do zlonamernih spletnih strani v elektronskih sporočilih. Ko žrtev klikne na povezavo ali odpre prilogo, se lahko okuži z zlonamerno programsko opremo, ki omogoča napadalcem dostop do sistema. 


HC CENTER - napadi - elektronska pošta


Kakšne so prednosti produktov Vade pred konkurenco?
 

  • Vsebuje napredni e-poštni filter, ki se osredotoča na vsebino in kontekst, uporablja strojno učenje in umetno inteligenco (AI) za zagotavljanje zaščite pred vsemi grožnjami, vključno z Zero-day grožnjami. Zaščita deluje že pri prvem koraku napada. 
  • Hevristična Analiza Obnašanja: Vade uporablja hevristične pristope za analizo obnašanja elektronskih sporočil, prilog in spletnih strani. S tem lahko odkrije nenavadno ali sumljivo obnašanje, kar je ključno za prepoznavanje groženj, ki se izogibajo tradicionalnim pristopom. 
  • Omogočajo boljšo in prijaznejšo izkušnjo za uporabnike. Možna je prilagoditev opozoril, uporaba »banner opozoril«, samodejno premikanje med mapami sporočil, ipd. 
  • Povratna Zanka za Uporabnike: Vade omogoča uporabnikom, da sporočijo sumljiva sporočila, ki se uporabijo za izboljšanje zmogljivosti in natančnosti filtra. Vade produkti vsak dan pregledajo 10 milijard elektronski sporočil, s čimer je Vade vodilno svetovno podjetje na področju varovanje in zaščite elektronske pošte. To omogoča stalno izboljševanje njihovega AI motorja in s tem še večjo natančnost pri odkrivanju groženj. 
  • Enostavna Integracija: Vade programska oprema je na voljo kot storitev REST API, kar omogoča enostavno integracijo v obstoječo infrastrukturo za elektronsko pošto. 

 

Elektronska pošta je za napadalce privlačna, ker omogoča izkoriščanje človeškega dejavnika, kot je radovednost ali zaupanje v imena pošiljateljev. Kljub temu pa se lahko z ozaveščanjem ter uporabo varnostnih rešitev kot je Vade, zaščitimo pred takšnimi napadi. Če želite izvedeti več informacij, nas kontaktirajte na prodaja@hc-center.com, kjer vam bomo z veseljem svetovali.  

HC CENTER - napadi - elektronska pošta